Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Συνδυασμός "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου" : “Στο δια ταύτα κ.κ. της δημοτικής αρχής: επιθυμείτε δημοσιότητα στις συνεδριάσεις;”


Είναι γνωστό ότι η δημοκρατία βασίζεται στην ανταλλαγή επιχειρημάτων και στο διάλογο. Όταν όμως εκφράζονται χαρακτηρισμοί και κατηγορίες (”άσκοπα ερωτήματα”, “δημιουργία εντυπώσεων” “ανούσια αντιπολίτευση”) χωρίς να αιτιολογούνται, δηλητηριάζεται το πνεύμα συνεργασίας που απαιτείται για την πρόοδο του Δήμου. Επομένως, θα περιμέναμε από εσάς, ως δημοτική αρχή, απαντήσεις επί της ουσίας στο ζήτημα που προέκυψε, δηλαδή στον τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου. Απαντήσεις με θάρρος για την επιλογή σας.

 Επισημαίνουμε ότι δεν βγάλαμε ανακοίνωση αλλά τοποθετηθήκαμε απέναντι στην επιλογή του Προεδρείου για Δημοτικό συμβούλιο με τη μέθοδο «δια περιφοράς». Εκφράσαμε την άποψη μας. Υποστηρίζουμε μια διαδικασία που προάγει τη διαφάνεια και το διάλογο.
 Εάν ανατρέξετε στο e-mail σας, θα διαπιστώσετε ότι έχετε λάβει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον συνδυασμό μας, το οποίο ως θέμα έχει: “Πρόταση για Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη και όχι “δια περιφοράς”. Την πρότασή μας αυτή δημοσιοποιήσαμε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να γίνει γνωστή η τοποθέτησή μας επί του θέματος.
Κάποιες φορές θα διαφωνούμε και άλλες θα συμφωνούμε. Μόνο σε απολυταρχικούς τρόπους διοίκησης, όλα τα μέρη «συμφωνούν».
Στο δια ταύτα λοιπόν. Ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που συγκαλεί, στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να ορίσει τον τόπο, το χρόνο και στην παρούσα κατάσταση και τον τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Πρόεδρος είναι καταξιωμένος επιστήμονας, που γνωρίζει τα οφέλη της τεχνολογίας, αφού τον διευκολύνουν στο λειτούργημα του ιατρού. Έτσι, μας είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι ο κ. Πρόεδρος θα επέλεγε τον καινοτόμο τρόπο, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και θα αξιοποιούσε τη συγκυρία για να ενεργοποιήσει τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε πόσα ακόμα συμβούλια θα γίνουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Ευχόμαστε κανένα.
 Αναπτύσσοντας όμως, την κουλτούρα της τηλεδιάσκεψης μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Αντί αυτού, επιλέγετε μια μέθοδο δύσκαμπτη και αναποτελεσματική, που απαιτεί τη λιγότερη δυνατή πλειοψηφία, χωρίς καμία δημοσιότητα. Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι “το κάποιοι απάντησαν θετικά, άλλοι αρνητικά και μερικοί δεν έδωσαν απάντηση” δεν ευσταθεί ως επιχείρημα για να μη διεξαχθεί Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη.
 Θέτουμε λοιπόν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία ελπίζουμε να μη μείνουν αναπάντητα αυτή τη φορά.
Επιθυμείτε τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και τα οφέλη που απορρέουν από αυτή;
Επιθυμείτε οι συνεδριάσεις να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να τις παρακολουθούν;
Πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι απάντησαν θετικά, πόσοι αρνητικά και πόσοι αγνόησαν για 14 ημέρες να απαντήσουν στην επιστολή του κ. Προέδρου;
 Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκπροσωπούν τους δημότες στο ανώτατο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, επομένως, προκύπτουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Φανταζόμαστε ότι ανάμεσα στις ελάχιστες υποχρεώσεις τους είναι να απαντούν στις επιστολές του κ. Προέδρου ώστε να βοηθούν στην αποτελεσματική λήψη δημοτικών αποφάσεων.
Είναι σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των αντιπροσώπων τους.
Μας κατηγορείτε για ”άσκοπα ερωτήματα”, “δημιουργία εντυπώσεων” και “ανούσια αντιπολίτευση”. Είναι αλήθεια, “ανούσια αντιπολίτευση” η άποψη μας για τον τρόπο που θα παρθούν αποφάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες; Μας αφορά βεβαίως και άμεσα, ο τρόπος που επιλέγεται να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον όταν ο τρόπος είναι ο πλέον αναχρονιστικός και απαιτεί τις λιγότερες πλειοψηφίες. Ας κρίνουν οι πολίτες.
 Κλείνετε την τοποθέτηση σας αναφερόμενοι στη “διαφάνεια ως πρώτο μέλημα” της δημοτικής αρχής. Και αυτό είναι κάτι που θα κρίνουν οι δημότες, εάν επιτυγχάνεται και βεβαία με πράξεις και όχι λόγια. Εδώ, να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας, δεν υπάρχει καμία ανάρτηση με την πρόσκληση του Προέδρου για τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πόσο μάλλον οι εισηγήσεις των θεμάτων.
 Με ποιον τρόπο θα μάθουμε λοιπόν, ποιες είναι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής;
Πώς και πότε θα μάθουμε τις αποφάσεις αλλά και τις απόψεις των συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όταν αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται με τη μέθοδο της “δια περιφοράς”; Σε ένα, δύο, τρεις μήνες, αργότερα; Σύμφωνα με το σημείωμα του Προέδρου “οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν στο Σώμα στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού”.
 Εν κατακλείδι, βρίσκουμε ιδιαιτέρως θετικό ότι για πρώτη φορά η δημοτική αρχή απάντησε σε συγκεκριμένη πρόταση μας. Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου και μέλος του συνδυασμού μας έχει στείλει μέχρι στιγμής μέσα στο 2020 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κ. Δημάρχου, με κοινοποίηση σε μέλη της Δημοτικής Αρχής, 15 μηνύματα, τα οποία περιείχαν τόσο προτάσεις όσο και ερωτήματα. Μαντέψτε, πόσες απαντήσεις έχει λάβει; …καμία απάντηση! Αυτό προστάζει “η υπεύθυνη στάση εκλεγμένων αυτοδιοικητικών";
Αγαπητοί, οι σύγχρονες πόλεις βασίζονται σε συστήματα ανοιχτών διαδικασιών, με ενημερωμένους πολίτες ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους και έτσι να προοδεύει ο Δήμος.
Εκ του συνδυασμού "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"