Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: «Να κηρυχθεί η περιοχή μας αρουραιόπληκτη»

 

 Με επιστολή που υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου περιγράφει το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην ευρύτερη περιοχή από την εμφάνιση αρουραίων και γενικότερα τρωκτικών.

Ο κ. Καραπάνος τονίζει ότι φέτος παρουσιάζεται μια εκθετική αύξηση πληθυσμών τρωκτικών που κυριολεκτικά καταστρέφουν το δέντρο - «στόχο». Αυτό συμβαίνει διότι τα κτήματα αφού έχουν γίνει πλέον δενδρώδεις καλλιέργειες, παύουν να καλλιεργούνται κάθε χρόνο δίνοντας στα τρωκτικά πρόσφορο έδαφος για την ανενόχλητη εγκατάσταση και την αναπαραγωγή τους. Ως αποτέλεσμα τρέφονται με ρίζες δέντρων και αυτά με την σειρά τους ακαριαία ξεραίνονται καταστρέφοντας έτσι μεγάλο μέρος των δεντροκαλλεργειών.Το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου αν αναλογιστεί κανείς ότι:

 Α) Είναι ο πρώτος σε παραγωγή ελιάς Καλαμών

 Β) Έχει από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην χώρα

 Γ) Τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή μονοετής καλλιέργεια αντικαθίσταται από δενδρώδεις ελαιώνες και εσπεριδοειδή και άρα τα δέντρα έχουν πολλαπλασιαστεί.

 Δ) Ο Δήμος είναι κατά κύριο λόγο αγροτικός και εκεί στηρίζει την επιβίωση και τα εισοδήματά του.

«Κατά την άποψή μας, το νοσηρό αυτό φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί, αν όχι ριζικά, αλλά αποτελεσματικά με την ουσιαστική αρωγή της πολιτείας. Σε φαινόμενα τέτοιου είδους καθίσταται αδύνατη η αντιμετώπισή τους ατομικά. Μια ουσιαστική πρόταση θα ήταν η πραγματοποίηση αρουραιοκτονίας που συνεπάγεται ότι η περιοχή θα κηρυχθεί «αρουραιόπληκτη», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

 Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Καραπάνος ζητά από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλ/νίας να επιληφθεί του προβλήματος και παράλληλα ενημερώνει τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο, αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταλήγει δε ως εξής: «Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς του Δήμου μας και πιθανώς ολόκληρης της χώρας. Το πρόβλημα συνεχώς εντείνεται προκαλώντας άλλον έναν πονοκέφαλο για τους παραγωγούς που φέτος είδαν τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται στον τομέα της ελιάς Καλαμών».