Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ο «Χαρίλαος Τρικούπης», το ΔΑΚ Μεσολογγίου και η ενεργειακή αναβάθμιση - Παρέμβαση της παράταξης «Συμμαχία για το μέλλον» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3/3/2020




Κε Δήμαρχε,
Γνωρίζετε από τον Σεπτέμβρη του 2019 που αναλάβατε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ΔΑΚ Μεσολογγίου, δεδομένου ότι αυτό είναι ακατάλληλο για αγώνες μπάσκετ επιπέδου Α1. 
Σας κατηγορούν δε ότι όλο αυτό το διάστημα, δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να λύσετε το πρόβλημα. Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση και στην πόλη και στα ΜΜΕ, τοπικά και πανελλαδικά και για μια ακόμη φορά, ο δήμος γίνεται αρνητικό παράδειγμα προς αποφυγήν.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, «η διοίκηση της ομάδας, αντί να ασχολείται με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, σχεδόν καθημερινά δίνει τη δική της μάχη, ώστε η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου να «λειτουργήσει» με ρυθμούς «Χαρίλαου Τρικούπη» προκειμένου να μην συμβεί, το αδιανόητο, να ανέβει η ομάδα στην Α1 και να αναγκαστεί να αγωνίζεται σε Αγρίνιο ή Πάτρα!!! λόγω της δεδομένης ακαταλληλότητας του  ΔΑΚ Μεσολογγίου.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν ατολμία και παρελκυστική τακτική στη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχει εγκεκριμένη σχετική πίστωση της Γ.Γ.Α. από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως η δημοτική αρχή να έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και τη δημοπράτηση των απαραίτητων εργασιών στο κλειστό, για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες της Α1.
Οι ίδιοι γνώστες του θέματος λένε επίσης ότι «από τον Σεπτέμβριο η ομάδα του Χαρίλαου Τρικούπη έδειξε τα «δόντια» της και δυστυχώς η δημοτική αρχή περί «άλλων τύρβαζε», με αποτέλεσμα τώρα να είναι πολύ πιθανό να συμβεί το «αδιανόητο»… δηλαδή η έδρα του Τρικούπη να είναι το Αγρίνιο ή η Πάτρα».
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μας προκάλεσε εντύπωση η θέση που διατύπωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Λύρος στο «Φως των Σπορ», με την οποία, ζητά τώρα χρηματοδότηση για το ζήτημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάτι που δεν είχε πράξει πριν 5 μήνες, όταν και είχε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη, όλοι οι  δήμαρχοι να δώσουν  φάκελους με τα αιτήματά τους !
Κλείνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις η δημοτική αρχή θα «τρέξει» τις διαδικασίες, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, ώστε να απορροφήσει την πίστωση που έχει διατεθεί από τη Γ.Γ.Α. για το ΔΑΚ Μεσολογγίου και δεν θα συμβεί το αδιανόητο.»

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα :
    1. Υπάρχει όντως εγκεκριμένη πίστωση της Γ.Γ.Α.  από το περασμένο καλοκαίρι, για την αναβάθμιση του ΔΑΚ και δεν έχετε προωθήσει τις διαδικασίες και τις μελέτες για την έγκαιρη αναβάθμιση του γηπέδου ?
    2. Γιατί ενώ ο περιφερειάρχης σας ζήτησε πριν 5 μήνες, φάκελους με αιτήματα και μελέτες, εσείς δεν δώσατε τίποτα  και αναγκάζεστε από τα γεγονότα να παρακαλάτε εκ των υστέρων και στο παρά πέντε ?
   3. Έστω και κατόπιν εορτής, έχετε κάνει μελέτη, για το κόστος των απαραίτητων μετατροπών, ώστε το γήπεδο να πάρει έγκριση διεξαγωγής αγώνων Α1 ? και αν ναι, ποιο είναι το κόστος ? εάν όχι, γιατί δεν το κάνατε έστω  και καθυστερημένα ?
   4. Είστε διατεθειμένος  να εντάξετε το κόστος μετατροπής και αναβάθμισης των χώρων του ΔΑΚ, στον προϋπολογισμό του 2020, μετά από κατάλληλη αναμόρφωσή του, στην περίπτωση που χαθούν τα χρήματα από Γ.Γ.Α. και Π.Δ.Ε. ?  δεδομένου ότι για να αποφύγουμε τον εκπατρισμό της ομάδας μας, το ΔΑΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2020.
  5. Όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενεργειακής  αναβάθμισης του ΔΑΚ Μεσολογγίου, ύψους 1.022.520 ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από τις 7/5/2018. Μπορείτε να μας πείτε η ενεργειακή αναβάθμιση σε ποιό ακριβώς στάδιο βρίσκεται ?                    και θεωρείτε λογικό να προηγηθεί της αναβάθμισης των χώρων του γυμναστηρίου ?
Κε Δήμαρχε,  η πόλη ζητά απαντήσεις.  Άμεσα,  με σαφήνεια  και χωρίς υπεκφυγές.
Εμείς σαν παράταξη σας προτείνουμε να γίνει άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα πρέπει να παρίσταται και το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας μπάσκετ  «Χαρίλαος Τρικούπης», για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κατάσταση, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα έστω και την τελευταία στιγμή. Είναι κάτι που έπρεπε να είχατε κάνει εδώ και μήνες.
Ο «Χαρίλαος Τρικούπης» ανεβαίνει στην ανώτατη κατηγορία του αθλήματος, γιατί κάποιοι  άνθρωποι πίστεψαν και επένδυσαν στην ομάδα, η  διοίκηση, οι παίκτες και το τεχνικό προσωπικό, με σκληρή δουλειά και υπερβάλλοντας εαυτούς, πέτυχαν το θεωρητικά ανέφικτο, προσδίδοντας παράλληλα  αίγλη και επισκεψιμότητα στην πόλη, με όλα τα συνακόλουθα οφέλη.
 Εσείς σαν Δημοτική αρχή θα κάνετε αυτό που χρειάζεται για να μην διώξετε την ομάδα από την πόλη μας ?  η θα φταίει το Αγρίνιο που εκτός των άλλων, μας πήρε και την ομάδα ?
Δυστυχώς κε Δήμαρχε, έχετε σοβαρό πρόβλημα,  γιατί οι αντιδράσεις σας, αντί να προηγούνται, έπονται  μονίμως  των γεγονότων και αν τελικά η ομάδα πάει στο Αγρίνιο, θα το χρεωθείτε προσωπικά.

Για την παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»
Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός  σύμβουλος
 Μεσολόγγι 3/3/2020