Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Απ. Κατσιφάρας: Σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε την ΟΧΕ Μεσολογγίου-Αιτωλικού


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει όραμα, στόχο και πολιτική βούληση. Κάθε έργο είναι ενταγμένο σε μια στρατηγική που εμπεριέχει την πολιτική βούληση να αλλάξουμε τα δεδομένα της περιοχής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, σήμερα Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στην έδρα της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνοντας σειρά έργων για το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.
Πλαισιωμένος από την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  Χριστίνα Σταρακά, τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκο Μπαλαμπάνη, το Δήμαρχο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο και την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε σημαντικά έργα που προσδίδουν μια νέα ταυτότητα σε Μεσολόγγι-Αιτωλικό.

«Το τρίπτυχό μας σχεδιάζουμε, διεκδικούμε και υλοποιούμε είναι η καθημερινή μας πολιτική πρακτική» είπε ο κ. Κατσιφάρας και ανακοίνωσε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» δύο εμβληματικών έργων:
- της Ανάπλασης Διαύλου Πόλης και Βυρώνειο Πάρκο – Ανάπλαση οδού Κύπρου στο Μεσολόγγι, προϋπολογισμού 2.830.000 ευρώ
και
- της Ανάπλασης του Νοτίου Τμήματος Αιτωλικού, προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ.
Πρόκειται για έργα, με φορέα υλοποίησης το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που είναι ενταγμένα  στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΟΧΕ είναι ένα στρατηγικό όραμα. Εξειδικεύτηκε με επιστημονικό τρόπο και είχε τη συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών. Σήμερα, περνάμε  στη φάση της υλοποίησης», τόνισε ο Περιφερειάρχης  και επεσήμανε πως «πρόκειται για έργα που θα  μεταβάλλουν την εικόνα των δυο αστικών κέντρων, θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό».
Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε ακόμη στην αποκατάσταση του Ξενοκρατείου κτηρίου στο Μεσολόγγι και τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο, η ένταξη του οποίου έχει προηγηθεί , με προϋπολογισμό 3.700.000€, αλλά και στην «μεγάλη πρόκληση» που – όπως είπε – ακολουθεί  και είναι η ανάπλαση - ανάδειξη της Τουρλίδας.

Τον σχεδιασμό παρουσίασε διεξοδικά η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, τονίζοντας ότι ήδη έχει παραληφθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες η σχετική μελέτη, με προοπτική μέσα στον Ιούνιο να ανοίξει η πρόσκληση για το έργο της ανάπλασης – ανάδειξης της Τουρλίδας.
Από τον πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα που αλλάζουν ριζικά τη χωροταξία των δύο περιοχών.
«Είναι η πρώτη ΟΧΕ στην Ελλάδα που υλοποιείται και αυτό είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας Περιφέρειας – Δήμου» δήλωσε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος.

Έμφαση στις υποδομές
Επίσης, ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά σε δύο μεγάλα έργα με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ, που αφορούν τις περιβαλλοντικές υποδομές προστασίας της λιμνοθάλασσας, για τα οποία  σε ένα περίπου μήνα θα ανοίξει η πρόσκληση, όπως άλλωστε   αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Κατσιφάρα με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κασίμη.
Από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» πρόκειται να χρηματοδοτηθεί  η ανάδειξη των δύο ιστορικών γεφυριών στο Αιτωλικό, μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Η ύδρευση του Αιτωλικού
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στο σημαντικό έργο της ύδρευσης του Αιτωλικού, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το 2016 το έργο εντάχθηκε  στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με χρηματοδότηση  2.439.000 ευρώ.
Χωρίζεται σε δύο υπόεργα.  Η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού έχει υλοποιηθεί κατά το 75%, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης βρίσκονται στην Ειδική Διαχειριστική Υπηρεσία για έγκριση, προκειμένου και το δεύτερο υποέργο να πάρει το δρόμο της δημοπράτησης.

«Οι πολίτες του Αιτωλικού να αισθάνονται εμπιστοσύνη και σιγουριά γιατί ό,τι είπαμε το τηρούμε. Θέλουμε να γνωρίζουν κάθε βήμα του έργου και γι αυτό θα τους ενημερώνουμε διαρκώς» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.