Κυριακή 1 Απριλίου 2018

192η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη, η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τίμησε και φέτος την 192η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς μετέβη στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.
Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και από τον Δήμαρχο Μόρφου, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.
Τέλος, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου υποδέχθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.
Παρέστησαν επίσης, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο αρχηγός ΓΕΝ   ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ και ο Διοικητής ΔΙΚΕ, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας,  ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της Βουλής, Πρέσβεις ξένων κρατών, , Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων, Πρυτάνεις και καθηγητές Πανεπιστημίων καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  Ακολούθησαν η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και η πομπή της Εικόνας της Εξόδου προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο.
   Μετά την βράβευση των αθλητών του 72ου Δρόμου Θυσίας, ο Υπουργός Νίκος Παππάς εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την υψίφωνο Vivian Douglas με την συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Οι Εορτές για τα 192 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.