Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"

«Αγαστή συνεργασία» εν όψει Δημοτικών εκλογών

«Δεν πρόλαβε ο κ. Δήμαρχος να επιστρέψει από το μακρινό της Αμερικής ταξίδιον και φρόντισε να επισφραγίσει την έλευσή του με την απευθείας ανάθεση 23.427 ευρώ (αριθ. απόφασης 487/21-3-2018 ΑΔΑ: ΨΦΑ8ΩΡΖ-5ΡΚ) του έργου «Καθαρισμός κοιμητηρίων Δήμου – ζιζανιοκτονία», για το οποίο έργο υπήρξε έντονη αντίδραση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και των ανεξάρτητων συναδέλφων στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ανάθεση έγινε φυσικά χωρίς κανέναν ενδοιασμό στον υιό επικεφαλής δημοτικής παράταξης κ. Γεώργιο Ι. Τέγα».
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κοινωνία μπροστά» κ. Παπαδόπουλος καυτηριάζοντας την νέα απ’ ευθείας ανάθεση της Δημοτικής Αρχής προς τον υιό του κ. Ιωάννη Τέγα, επικεφαλή του συνδυασμού «Σύγχρονη πόλη».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου, η νέα απ’ ευθείας ανάθεση έχει έντονο «άρωμα» Δημοτικών εκλογών. 

Το πρόβλημα της «φάμπρικας» των απ’ ευθείας αναθέσεων είναι γνωστό. Δυστυχώς ενώ ο πραγματικός στόχος για τον οποίο θεσμοθετήθηκαν είναι η αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών, εξελίχθηκαν σε ένα γκρίζο σύστημα αναθέσεων και χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και όχι μόνο, για την εξυπηρέτηση των «ημετέρων» και των «εκλεκτών».
Στην προκειμένη περίπτωση η απ’ ευθείας ανάθεση αφορά τον καθαρισμό των κοιμητηρίων με βενζινοκίνητο χορτοκοπτικό μηχάνημα πεζού χειριστή σε μη φυτευμένους χώρους και καταπολέμηση ζιζανίων με ζιζανιοκτόνα.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται ο κ. Παπαδόπουλος στην ανακοίνωσή του, όπως και ο καθένας: Διαθέτει ο Δήμος χορτοκοπτικά μηχανήματα και αν ναι γιατί δεν χρησιμοποιούνται;
Γιατί ο Δήμος δεν προσλαμβάνει προσωπικό που να απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την καθαριότητα των νεκροταφείων και μάλιστα με μικρότερο οικονομικό κόστος απ’ ότι ετησίως ανατίθεται στον εκάστοτε εργολάβο;
Εύλογα ερωτήματα που ζητούν απάντηση…
Υ.Γ. Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα της απ’ ευθείας ανάθεσης. Προφανώς η Δημοτική Αρχή θα την έχει εξασφαλίσει. Το νόμιμο όμως δεν είναι πάντα και ηθικό, όπως άλλωστε και το φυσικό δεν είναι κατ’ ανάγκη και αξιόπρακτο!!!

***
Εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο των Βαΐων στο Μεσολόγγι.
Από την πλευρά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανό να παρευρεθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά από αρκετά χρόνια λοιπόν η εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας θα είναι αναβαθμισμένη. Θα έχει επομένως την ευκαιρία η Δημοτική Αρχή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων, να θέσει υπ’ όψιν των υψηλών προσκεκλημένων τα θέματα που απασχολούν την πόλη. Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη ως προς αυτό, καταθέτοντας και σχετικό υπόμνημα με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα της πόλης.
Οι εκδηλώσεις των Βαΐων είναι πρώτα απ’ όλα μνημόσυνο και απόδοση τιμών στους πεσόντες της ηρωικής Εξόδου. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν την πόλη χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια. Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να συζητάς, πρόσωπο με πρόσωπο, με πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης ούτε και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!