Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"

«Αντίο Μεσολόγγι»

Με αυτές τις δυο λέξεις ο κ. Μοσχανδρέου, ανακοίνωσε τον τερματισμό της εκθεσιακής δραστηριότητας της Πινακοθήκης που ο ίδιος ίδρυσε στην πόλη μας πριν από 21 χρόνια. Την Παρασκευή 30/3/2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Στ’ διαδρομής της έκθεσης «Μεσολόγγι και Λόρδος Βύρων», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και σύμφωνα με την δήλωση του κ. Μοσχανδρέου αποτελεί την τελευταία εκθεσιακή δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο Μεσολόγγι.

Πριν ένα περίπου χρόνο ο κ. Μοσχανδρέου είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να τερματίσει την λειτουργία της Πινακοθήκης στο Μεσολόγγι. Η απόφασή του αυτή αιτιολογήθηκε τότε από τον ίδιο, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντος και συμμετοχής από τον κόσμο. Η πραγματική αιτία όμως φαίνεται ότι είναι οι πολύ κακές σχέσεις και η κόντρα του με την Δημοτική Αρχή. Τότε, από τούτη εδώ την στήλη είχαμε εκφράσει την άποψη ότι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο κ. Μοσχανδρέου, πρέπει και οφείλουν κάνουν την αυτοκριτική τους, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και μέσα από ένα ψύχραιμο και ειλικρινή διάλογο να οδηγηθούν σε μια λύση προς το συμφέρον της πόλης. Φαίνεται όμως ότι  δεν έγινε καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.   
Η ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Αποτέλεσε πόλο έλξης επισκεπτών, καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος. Δυστυχώς η λειτουργία της τερματίζεται!
Κρίμα…
***
Ζωντανή μετάδοση

Για πρώτη φορά φέτος η ΕΡΤ θα μεταδώσει ζωντανά τις εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου. Συγκεκριμένα το Σάββατο του Λαζάρου θα μεταδώσει μέρος της πομπής και ολόκληρη την τελετή από τον Κήπο των Ηρώων και την Αναπαράσταση της ανατίναξης του Καψάλη. Την Κυριακή των Βαΐων, το πρωί την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και  την Δοξολογία από τον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος και στην συνέχεια την πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν επίσης ζωντανά, μέσω διαδικτύου από το ERT - WEB TV αλλά και μέσω του δορυφορικού προγράμματος της ERT World σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που δίνει την ευκαιρία προβολής της Ιερής Πόλης σε όλο τον κόσμο.
Αξιόλογες και ποιοτικές ήταν και οι άλλες εκδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου. Εκείνο πάντως που προξένησε εντύπωση είναι η ώρα έναρξης της πομπής το Σαββάτο του Λαζάρου. Ενώ αρχικά είχε οριστεί η 7:00μμ τελικά με νέα ανακοίνωσή του ο Δήμος ορίζει την  ώρα έναρξης στις 6:30μμ.
Από τη μια το μεγάλο μέγεθος της πομπής, από την άλλη το αυστηρό χρονικό πλαίσιο που απαιτεί μια ζωντανή μετάδοση (έχει και τα τρωτά της), μετέτρεψαν την πομπή από βραδινή σε απογευματινή. Ντάλα ο ήλιος…

Γι’ αυτό προμηθευτείτε γυαλιά ηλίου!!!