Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Μικρά… από τον "Σκοτεινό"


«Άρωμα»  Δημοτικών εκλογών

Έτος εκλογών θα είναι το 2019. Ευρωεκλογές καθώς και Δημοτικές – Περιφερειακές  εκλογές  θα γίνουν σίγουρα μέσα στο επόμενο έτος. Για τις βουλευτικές ας μην πούμε καλύτερα τίποτα, αφού είναι πολύ πιθανό να μας προκύψουν και νωρίτερα μέσα στο 2018.
Οι Ευρωεκλογές λοιπόν θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο τον Μάιο του 2019. Όσον αφορά τις Δημοτικές και Περιφερειακές  εκλογές είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους για το φθινόπωρο του 2019(μάλλον προς τον Οκτώβριο όπως γινόταν και παλαιότερα)έτσι ώστε να αποσυνδεθούν από τις Ευρωεκλογές και ταυτόχρονα η θητεία των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020. Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών με καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διάρκειας της θητείας των νέων «τοπικών αρχόντων». Θα είναι 5ετης ή θα επανέλθει και πάλι η 4ετια; 
Τα θέματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το προσεχές διάστημα όταν θα έρθει  προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα και καθώς ο χρόνος κυλά έχουν ήδη ξεκινήσει και εντείνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις από αρκετούς εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους στην πόλη μας. Καθοριστική παράμετρος πάντως για τον αριθμό των υποψηφιοτήτων θα είναι το εκλογικό σύστημα, αφού η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα «ανοίξει την όρεξη» σε αρκετούς. Βέβαια η πόλη μας είναι συνηθισμένη σε μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων. Μην ξεχνάτε ότι στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές κατέβηκαν οχτώ συνδυασμοί!  Έχουμε και λέμε λοιπόν :
Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου κ. Καραπάνου ο οποίος παρουσιάζεται αποδυναμωμένος στην πόλη του Μεσολογγίου και προσπαθεί να προσελκύσει υποψηφίους συμβούλους από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις παρουσίες προσώπων στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδυασμού του την προηγούμενη εβδομάδα.  
Ο κ. Μουρκούσης δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Θα είναι τελικά υποψήφιος ή θα παραχωρήσει την θέση του σε κάποιο άλλο μέλος του συνδυασμού του; Τουλάχιστον ένας εξ’ αυτών έχει εκδηλώσει την επιθυμία να ηγηθεί του ψηφοδελτίου.
Ένα νέο πρόσωπο που έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος είναι ο μηχανικός κ. Λύρος, του οποίου η παρουσία είναι αισθητή τον τελευταίο καιρό τόσο σε διάφορες εκδηλώσεις όσο και σε πρωτοβουλίες κοινωνικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα πυκνώνει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του.
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Ντ. Γιαννόπουλου και Σπ. Διαμαντόπουλου, οι οποίοι αποτελούσαν βασικά στελέχη της δημοτικής παράταξης του κ. Καραπάνου. Θα τολμήσουν την αυτόνομη κάθοδο με δικό τους συνδυασμό; Και αν ναι ποιος θα ηγηθεί; Ή μήπως θα επιδιώξουν κάποια συνεργασία;
Σίγουρη είναι και η επιθυμία του πρώην Δημάρχου κ. Κατσούλη να είναι υποψήφιος και πάλι. Ιδιαίτερα μαχητικός και με έντονη παρουσία έχει έρθει αρκετές φορές σε σκληρή αντιπαράθεση με την Δημοτική Αρχή. Αναμένεται πάντως να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου, αφού ήδη μετρά αρκετές απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Ερωτηματικό αποτελεί η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου.  Έχοντας και αυτός μια έντονη και συνεχή παρουσία στα δημοτικά δρώμενα καθώς και μια επιτυχημένη μέχρι σήμερα θητεία ως διοικητής του Νοσοκομείου είναι σίγουρο ότι θα θελήσει να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος. Θα αποτελέσει όμως αυτός την επιλογή του κυβερνώντος κόμματος ή όπως συζητείται  θα αναζητηθούν άλλες λύσεις;
Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις των κ.κ. Τέγα και Αντωνίου. Για τον πρώτο ακούγεται ότι μάλλον θα επιλέξει να ασχοληθεί με τις Περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιος σύμβουλος.
Έντονη είναι επίσης η φημολογία τον τελευταίο καιρό για κάθοδο στις εκλογές του πρώην Δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου. Όπως μας ανέφερε παλαιός αυτοδιοικητικός : «Ο ίδιος φαίνεται ότι το θέλει πολύ. Το αν μπορεί είναι άλλο θέμα…»
Στις προηγούμενες σίγουρες ή πιθανές υποψηφιότητες προσθέστε και άλλες δύο κομματικές. Μια του Κ.Κ.Ε. το οποίο πάντα κατέρχεται αυτόνομο και μετρά δυνάμεις και μια της «Χρυσής Αυγής», η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε χρίσει ως υποψήφιο τον κ. Μακρή που ως γνωστό διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον νυν Δήμαρχο κ. Καραπάνο.
Βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την περίπτωση μιας νέας υποψηφιότητας ή ακόμα και την περίπτωση συνεργασίας και κοινής καθόδου στις εκλογές κάποιων εκ των προαναφερθέντων.
Αντιλαμβάνεστε ότι το πάζλ «Δημοτικές εκλογές στο Μεσολόγγι» είναι αρκετά περίπλοκο.
Θα σας βάλω όμως και μια άλλη παράμετρο που θα σας προβληματίσει περισσότερο και η οποία δημιουργείται αναπόφευκτα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Οι συμφωνημένες εκ προοιμίου μετεκλογικές συνεργασίες και ο νοών νοείτο…
Προσέξτε λοιπόν όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης τι θα ψηφίσετε! Η άγνοια δεν συγχωρείται…