Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Η Βυρωνική Εταιρεία έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της και γιόρτασε τα 230 χρόνια από την γέννηση του Λόρδου Βύρωνα


Εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη ήταν η προσέλευση του κόσμου κατά την κοπή της πίτας της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το πρωί της Κυριακής, 28 Ιανουαρίου, δείγμα της μεγάλης εκτίμησης που απολαμβάνει η Εταιρεία για το πολύπλευρο έργο της. Η κοπή της πίτας συνήθως προγραμματίζεται να συμπίπτει με την γέννηση του μεγάλου Άγγλου ποιητή, Λόρδου Βύρωνα (22 Ιαν. 1788) και φέτος συνέπεσε με τα 230 χρόνια από την γέννησή του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ευλογία της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον αιδεσιμώτατο ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου.

Το κυρίως μέρος περιελάμβανε ομιλία από τον διακεκριμένο μουσικολόγο-κριτικό μουσικής και Πρόεδρο του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, Κωνσταντίνο Π. Καράμπελα-Σγούρδα, με θέμα «Lord Byron και μουσική: Εισαγωγή στην μουσικότητα της ποίησης του Byron και στην επιρροή που άσκησε το Έργο του, στους συνθέτες του ρομαντισμού». Ο κ. Σγούρδας δικαίωσε πλήρως τις εντυπωσιακές καλλιτεχνικές του περγαμηνές μιλώντας από στήθους, με γλαφυρότατο και καθηλωτικό λόγο, και παρουσιάζοντας, εκτός των άλλων, σπάνια χειρόγραφα και πρωτάκουστες πληροφορίες για την ζωή του ποιητή, προϊόν πολλών ετών προσωπικής του έρευνας, για να δεχθεί στο τέλος το αυθόρμητο και θερμότατο χειροκρότημα των παρισταμένων. Η απρόσμενη έκπληξη ήρθε από την κα Δανάη Χρυσοσπάθη, Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, που απήγγειλε στα αγγλικά με μοναδικό τρόπο το ποίημα του Βύρωνα, Fare the well, και που ταξίδεψε ειδικώς από την Αθήνα γι’ αυτόν τον σκοπό.
Το τέλος της εκδήλωσης έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα με την απόδοση τριών τραγουδιών σε ποίηση του Βύρωνα, μελοποιημένα από τον Γερμανό συνθέτη Hugo Wolf. Τα τραγούδια απέδωσε θαυμάσια, η Μεσολογγίτισσα γλυκύτατη soprano, Μελπομένη Κολιτσίδα-Δημοπούλου, με την συνοδεία του φημισμένου Έλληνα πιανίστα, Παναγιώτη Τροχόπουλου, βραβευμένου για την πρωτοποριακή τεχνική του, ο οποίος ερμήνευσε με μαγικό τρόπο και το έργο του Ρώσου συνθέτη Sergei Rachmaninov, Elégie, Op. 3 αρ. 1.

Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, πλαισιούμενη από τα μέλη του Δ.Σ., ευχαρίστησε περιχαρής τον κόσμο, που γέμισε ασφυκτικά την Βιβλιοθήκη του Βυρώνειου Κτηρίου, και τους εκλεκτούς συμμετέχοντες για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους. Έδωσε δε σε όλους αναμνηστικά, με την υπόσχεση πως η Εταιρεία θα συνεχίσει να οργανώνει εκδηλώσεις επιπέδου, προβάλλοντας μέσω των δραστηριοτήτων της το Μεσολόγγι στα πέρατα της γης. Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ., Τζένη Χαραλαμποπούλου και το τυχερό φλουρί της Πίτας βρήκε η κα. Βούλα Καζατζή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου, ευχαρίστησε τον Τοπογράφο, Θεόδωρο Μυλωνά, που πρόσφερε στην ΒΕΜ, μεγάλο τοπογραφικό χάρτη των ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, ο οποίος θα εκτίθεται στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας.

Στους επισήμους διακρίναμε τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νικόλαο Καραπάνο, τον εκπρόσωπο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Νομαρχιακό Σύμβουλο, Κώστα Κούστα, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας, Τάσο Σκαρμούτσο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Σπύρο Βασιλείου, την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Σόφη Λαναρά, τον Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Σωτηρακόπουλο, την Ιστορικό Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, κα Μαρία-Φανή Τσιγκάκου, τον τέως Δήμαρχο, Γιάννη Αναγνωστόπουλο, 20 εκλεκτά μέλη του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, που ήρθαν από την Αθήνα, τον Διευθυντή του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, Γιάννη Χατζή, Διευθυντές Σχολείων της πόλης μας, καθώς και αρκετούς εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων.