Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Με επιτυχία η ημερίδα για την Ελαιοκαλλιέργεια στην Κατοχή Οινιαδών


Με αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018 στο κτήριο Συγγρού στην Κατοχή Οινιάδων, η προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια, που διοργάνωσε ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Ομιλητής ήταν ο Γεωπόνος Κωνσταντίνος Γιαννιός, ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που αφορούν τις καλλιέργειες, αλλά τους τρόπους αντιμετώπισής τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής ανάπτυξης Ανδρέας Κότσαλος, ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της έγκαιρης πληροφόρησης σε ζητήματα της αγροτικής παραγωγής, η οποία αποτελεί κύριο οικονομικό άξονα του Δήμου. Καθώς οι συνθήκες πλέον είναι διαφορετικές, επιβάλλεται  ετοιμότητα και κυρίως  πρόληψη των καταστροφικών συνεπειών που προέρχονται από τα συνεχή ξεσπάσματα έντονων καιρικών φαινομένων. Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος, σε διάστημα μόλις δυο μηνών βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προχωρώντας άμεσα στην προσπάθεια αποκατάστασης του μεγαλύτερου μέρους των ζημιών σε υποδομές που αφορούν κυρίως το αγροτικό οδικό δίκτυο ή τη συντήρηση αποστραγγιστικών καναλιών. Ωστόσο, θα πρέπει ν’ αναγνωρισθεί το συντομότερο από την ελληνική πολιτεία, η ανάγκη ευρύτατων παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μόνιμη λύση των προβλημάτων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννιός ακολούθως αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες που προκλήθηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, την αντιμετώπιση της ξηρασίας καθώς επίσης τους εποχικούς ψεκασμούς. Παράλληλα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία μέσω drone στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών που πλήττουν τις καλλιέργειες όπως το «Βερτιτσίλιο»,  είτε για την ανίχνευση πιθανής προσβολής, είτε στοχευόμενης παρέμβασης ψεκασμού. Ακολούθησε δε επίδειξη των παραπάνω δυνατοτήτων σε καλλιεργημένη έκταση της περιοχής.
Στην ημερίδα επίσης παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος της χωρικής ενότητας Οινιάδων Γ. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κατοχής Γρ. Τρούπος , ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δ. Μπαλαμπάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος -επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Συμπολιτεία» Ευθύμιος Σώκος, ο δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Αιτ/νίας Παναγιώτης Στούπας, ο πρώην Δήμαρχος Αλυζίας Δημ. Τριποτσέρης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και παραγωγοί του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.