Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές Νίκο Χουντή και Νότη Μαριά για το ζήτημα των βιορευστών.



Στις αρχές του μήνα, με πρωτοβουλία της κ. Σοφία Σακοράφα (ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής αναφορών) πραγματοποιήθηκαν επαφές στο Μεσολόγγι, που έδωσαν στον αγώνα μας άλλη δυναμική και ένταση. Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και δημοσιότητα στο ζήτημα των Βιορευστών. Μαζί με τη Χημικό-Περιβαλλοντολόγο (π. επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος) κ. Γιούλυ Καμπούρη, η οποία θα συντάξει την αναφορά που θα κατατεθεί για το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήθηκαν και με τους Ευρωβουλευτές Νίκο Χουντή και Νότη Μαριά (συντονιστής της εν λόγω επιτροπής).


Οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το ζήτημα της χωροθέτησης αυτών των τεσσάρων μονάδων καύσης βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες όχλησης και ρύπανσης αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή. Από τη μεριά τους, μας πληροφόρησαν για τις διαδικασίες κατάθεσης της αναφοράς και παρακολούθησής της, τονίζοντας συγχρόνως την ανησυχία τους για την “επένδυση” αυτή, καθώς όπως δήλωσαν είναι απαράδεκτο να λειτουργήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον, όπως είναι η λιμνοθάλασσα.

Και οι δυο Ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν πως θα υποστηρίξουν την αναφορά μας, η οποία θα κατατεθεί και με την υποστήριξη της κ. Σακοράφα, ενώ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αναδείξουν το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών και να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και από ευρωβουλευτές άλλων κρατών.

Όπως και η κ.Σακοράφα κατά την επίσκεψή της στο Μεσολόγγι, τόσο ο κ.Μαριάς όσο και ο κ.Χουντής τόνισαν πως η συμμετοχή της κοινωνίας στον αγώνα ενάντια στην καύση βιορευστών και στην υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας αποτελεί τον βασικότερο μοχλό πίεσης και τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας. Ως εκ τούτου, επικρότησαν τον αγώνα και τις δράσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα και προέτρεψαν τους κατοίκους της περιοχής να ενδυναμώσουν τον αγώνα συμμετέχοντας στο κίνημα κατά της λειτουργίας των μονάδων καύσης βιορευστών.
 

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα