Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ανοικτή επιστολή για τον «εκπρόθεσμο» αγώνα μας…


Εδώ και εννέα μήνες η παρουσία και οι παρεμβάσεις της ομάδας Λιμνοθάλλαζα έχουν σαν πρώτο και κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου πάνω σε ένα σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει και αφορά στην υγεία των ανθρώπων και την καταστροφή του περιβάλλοντος με την κατασκευή τεσσάρων μονάδων καύσης βιορευστών (δηλ. τηγανέλαιων) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου συναντηθήκαμε, επίσης, με φορείς, συλλόγους και σωματεία της πόλης, ενώ κάναμε παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια, στην αιρετή Περιφέρεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και στον ίδιο τον υπουργό. Κάποιοι από τους παραπάνω φορείς δήλωσαν, με ανακοινώσεις τους ή υπογράφοντας ψηφίσματα, αρωγοί στον δίκαιο αγώνα μας.
Στο πλαίσιο αυτό κάναμε παρέμβαση και στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συναντηθήκαμε με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ.Γ. Θεοφιλάτο καθώς και τον κ.Γιώργο Σταμούλη, συνεργάτη της βουλευτού του νομού μας, κ.Μ.Τριανταφύλλου. Στην ανακοίνωσή της η Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: «συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της επιτροπής και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επικείμενη κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων» καθώς και ότι «η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη». Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται επιπρόσθετα ότι «η κυβέρνηση το 2016 απέτρεψε τη λειτουργία μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου και πρόσφατα στα Βασιλικά Χαλκιδικής, αλλά εκεί υπήρξε έγκαιρη και εμπρόθεσμη προσφυγή κατοίκων, φορέων και Δήμου».
Ως Λιμνοθάλλαζα πιστεύουμε πως, ανεξάρτητα από το εμπρόθεσμο ή μη των ενστάσεων, η υγεία των ανθρώπων της περιοχής και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από προθεσμίες και υπουργικές αποφάσεις! Οι μονάδες αυτές θα εκλύουν ετησίως ποσότητες ρύπων ίσες με αυτές που παράγονται κατά τη λειτουργία 46.000 αυτοκινήτων, κάτι που τεχνηέντως αποσιωπάται στις μελέτες των εργοστασίων! Ζητάμε, λοιπόν, από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κ.Τριανταφύλλου προσωπικά να σταθούν αρωγοί της προσπάθειάς μας, παρεμβαίνοντας εκεί που έχουν τη δυνατότητα, δηλαδή στην κεντρική εξουσία, ζητώντας από τη Βουλή, τον υπουργό και την κυβέρνηση να νομοθετήσουν έτσι ώστε να αρθεί το νομικό εμπόδιο του «εκπρόθεσμου». Η απόκρυψη της σχεδιαζόμενης «επένδυσης» έγινε από κέντρα εξουσίας και σίγουρα δεν φέρουμε ευθύνη εμείς, οι απλοί πολίτες για την απώλεια των προθεσμιών!
Κανένας δίκαιος αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας δεν είναι «εκπρόθεσμος»! Τα αποτελέσματα της πρόσφατης προσωρινής δικαίωσης του δικού μας αγώνα είναι καθαρή απόδειξη αυτού.
Ο δίκαιος «εκπρόθεσμος» αγώνας για την προστασία της ζωής μας και του περιβάλλοντος συνεχίζεται!

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα