Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες» και «Το ψέμα έχει κοντά πόδια» λέει ο σοφός λαός μας



γράφει ο Λάμπρος Φλώρος

Η πραγματική αιτία της αναβολής της έκθεσης 2017 είναι ουσιαστικά μία: Δεν υπήρξε συμμετοχή παραγωγικών – βιοτεχνικών επιχειρήσεων κι παραγωγών.
Σ’ αυτό συντέλεσε η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της έκθεσης 2016, παρά τις θριαμβολογίες του Δημάρχου, με αποτέλεσμα να πληγωθεί το κύρος της έκθεσης – θεσμός και να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των εκθετών προς τους διοργανωτές.

Συνετέλεσε ακόμη η “υπεροψία” και ο “ετσιθελισμός” των διοικούντων που θέλησαν να φέρουν «νέα ήθη» και να τα αλλάξουν όλα μη σεβόμενοι την ιστορία, τους θεσμούς αλλά και τα θετικά που έκαναν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι. Έτσι
1.      Ακύρωσαν την έκθεση, έναν επιτυχημένο θεσμό, που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αφού ο Δήμαρχος, με διάφορες δικαιολογίες δεν οργάνωσε την 5η έκθεση 2015, αποφάσισε να την οργανώσει το 2016, αλλά την ονόμασε 1η έκθεση. Αν είναι δυνατόν!
2.      Άλλαξαν την ονομασία της έκθεσης προτάσσοντας τις υπηρεσίες και όχι την παραγωγή – τη βιοτεχνία που είναι η βάση της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Έτσι την απαξίωσαν.
3.      Μετέφεραν την ημερομηνία στις 8-11 Ιουλίου, στη μέση του καλοκαιριού και της μεγάλης ζέστης. Σε μια αγροτική περιοχή όπου οι παραγωγοί βρίσκονται μέρα – νύχτα στις καλλιέργειες ήταν αδύνατον να συμμετάσχουν σε έκθεση και αυτό φάνηκε.
4.      Οι προηγούμενες εκθέσεις λειτούργησαν σε χώρο ευρύχωρο, ελεύθερο, λειτουργικό, κατάλληλο για πολλές δραστηριότητες. Όμως ο Δήμαρχος “ετσιθελικά” τη μετέφερε στο λιμάνι σε περιορισμένο και ακατάλληλο χώρο, καταργώντας και τη λειτουργία του λιμανιού (πλοίο ήταν αραγμένο ανοιχτά για 4-5 ημέρες).
5.      Έστησαν ένα θερμοκήπιο – τούνελ μέσα στο οποίο υπέφεραν για 6 ημέρες οι εκθέτες. Οι δε επισκέπτες περνούσαν τρέχοντας. Εκθέσεις γίνονται καλοκαίρι σε τουριστικά μέρη, αλλά σε υπαίθριο χώρο.
6.      Δεν έκαναν καμία σοβαρή διαφήμιση όπως άλλες εκθέσεις (Επίδαυρος, Τεγέα κ.λπ.).
7.      Ο Δήμαρχος και οι διοργανωτές θριαμβολογούσαν για συμμετοχή πάνω από 100 εκθετών. Ύστερα από αίτησή μου η κατάσταση που δόθηκε έχει 73 εκθέτες, εκτός από κάποιους μικροπωλητές που έφερε η εταιρεία. Από αυτούς παραγωγικές – βιοτεχνικές επιχειρήσεις και παραγωγοί ήταν 35 περίπου, οι υπόλοιποι ήταν Δήμοι, Σύλλογοι, Φροντιστήρια κ.λπ.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Στην 4η έκθεση 2014 από 73 εκθέτες οι 55 ήταν παραγωγοί – βιοτέχνες. Η διαφορά είναι φανερή και τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Για την αναβληθείσα έκθεση 2017, θα περίμενε κανείς να καταλάβουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν.
Δυστυχώς, εξακολουθούν την ίδια “ετσιθελική” πολιτική. Έκαναν τα ίδια λάθη και χωρίς σοβαρή προετοιμασία (υπογραφή σύμβασης, εγγυήσεις, προβολή κ.λπ.). Επιδόθηκαν σε επικοινωνιακή πολιτική.
Τώρα νομίζοντας ότι απευθύνονται σε πολίτες μειωμένης αντίληψης, επιδίδονται σε παραπλανητικές ανακοινώσεις κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα (όπως την εταιρεία που αυτοί επέλεξαν, τη ΔΕΗ κ.λπ.) χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.
Δεν έχουν την τόλμη και το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν συγνώμη για το κακό που έκαναν σε βάρος της ιστορικής πόλης μας και του θεσμού της έκθεσης.
Ελπίζω ότι αυτή η αντίληψη του “ετσιθελισμού” να μην επιβαρύνει με κόστος τους κατοίκους του Δήμου. Ας έχουν, τουλάχιστον το θάρρος να κάνουν ενημέρωση.
Επειδή πληροφορήθηκα ότι η έκθεση θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου εύχομαι ειλικρινά και να γίνει και να έχει επιτυχία.
Ίδωμεν
Λάμπρος Γ. Φλώρος
Πρώην Πρόεδρος

Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου