Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Μια τελετή απονομής και τιμής…


Το Σάββατο της 8ης Ιουλίου και στο χώρο του πρώτου Δημοτικού σχολείου του Νεοχωρίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε μια  συνάντηση της σύγχρονης ανιδιοτελούς και αδιάλειπτης πνευματικής προσφοράς και της  υλικής δωρεάς , με την μνήμη της λογοτεχνικής παράδοσης της περιοχής για χάρη των παιδιών, που κατά την περσινή χρονιά ,διέπρεψαν και ξεχώρισαν  στα σχολικά τους καθήκοντα.

  Βραβεία, έπαινοι και υποτροφίες  βρήκαν τον προορισμό τους στα χέρια των μαθητών ,που κόπιασαν για την επίτευξη των στόχων τους ,με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί και να επιβραβευθεί η προσπάθειά τους από τα μέλη του Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος που έως σήμερα  μετρά τριανταεπτά χρόνια  ακατάπαυστης και συνεχούς προσφοράς  και αξιόλογου κοινωνικού έργου ,εις μνήμην του Γεώργιου Σπ. Κορδόση .  Παράλληλα ,οι παριστάμενοι στην τελετή είχαν  την ευκαιρία να ακούσουν και  λίγες γραμμές αναφοράς στη ζωή και στο έργο του  εικοσιεπτάχρονου Νιχωρίτη ποιητή Μίνου Ζώτου ,που μας κληροδότησε ένα αξιόλογο ποιητικό έργο , ως εκπρόσωπος του γενιάς του 1920, προσεγγίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο  την τοπική λογοτεχνική ιστορία.

Η «συνύπαρξη» αυτή στάθηκε  ιδιαίτερη και ξεχωριστή, καθώς μέσα στους αντίξοους πνευματικούς και οικονομικούς καιρούς, ο συνδυασμός της οικονομικής στήριξης και της «αναμόχλευσης»  του  στυλοβάτη παρελθόντος ,με σκοπό την ηθική , πνευματική και υλική ενίσχυση των μαθητών σπανίζει και κεντρίζει την προσοχή. Σε καιρούς που η πνευματικότητα διώκεται και περιθωριοποιείται , η επιβράβευση της αριστείας ενισχύει τον μόχθο των μαθητών και τον «μπολιάζει» με ηθική και ψυχοπνευματική δύναμη, ενδυναμώνει την προσπάθειά τους και την ελπίδα της καταξίωσης , ενώ η οικονομική «μέριμνα»  από μέρους φωτισμένων δωρητών  επιστεγάζει υλικά τον αγώνα τους. Η ανάγκη της δημιουργίας μιας εύτονης και εύψυχης τοπικής κοινωνίας αποτέλεσε και θα αποτελεί πάντοτε το κίνητρο της εν λόγω τελετής απονομής και τιμής..


Μαρία Καρατζογιάννη