Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"


Θερινή ραστώνη και …άλλα

Σχετικά χαλαρά προχωρά ο μήνας στα δημοτικά δρώμενα. Από τη μια η ζέστη και η ανάλαφρη διάθεση λόγω καλοκαιριού και από την άλλη οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται σχεδόν κάθε μέρα, καθώς και οι προετοιμασίες για την έκθεση τοπικών προϊόντων στο τέλος του μήνα, έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα.
Βέβαια οι εξελίξεις στα διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν ως πόλη «τρέχουν», οπότε θεωρούμε δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή επαγρυπνεί!
Επαγρυπνεί όμως και ο πρώην δήμαρχος κ. Κατσούλης ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε άλλη μια ανάθεση, αυτή την φορά από τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, για προμήθεια κλιματιστικών αξίας 24.000 € για τους Παιδικούς Σταθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη στις 26 Ιουνίου δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για προσφορές, την ίδια μέρα ήρθε μια προσφορά από επιχείρηση των Αθηνών και την επόμενη στις 27 Ιουνίου έγινε η ανάθεση!!!
Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί ήταν επείγον να προμηθευτούν κλιματιστικά οι παιδικοί σταθμοί αυτή την περίοδο που είναι κλειστοί δεν το γνωρίζουμε. Αυτό μάλλον θα πρέπει να το απαντήσει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.
Ίσως, λέμε ίσως, να θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό λόγω των επερχόμενων καυσώνων…  
***
Έρημη πόλη

Από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου η πόλη ερήμωσε. Το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και φέτος και μάλιστα εντονότερο. Από την μία η διαρκής οικονομική κρίση, από την άλλη η μετακίνηση του κόσμου προς το λιμάνι, έχουν ως αποτέλεσμα την  ερήμωση του κέντρου της πόλης. Πολλά μάλιστα μαγαζιά αναγκάζονται να κλείσουν για την θερινή περίοδο αφού ούτε τα έξοδά τους δεν βγάζουν. Η εικόνα μιας πόλης που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα με το κέντρο της έρημο δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Είναι φυσικό βέβαια λόγω καλοκαιριού και ζέστης ο κόσμος να μετακινείται προς το λιμάνι. Ποιος κόσμος όμως ; Οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης και λίγοι επισκέπτες. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δυστυχώς η πόλη μας δεν έχει τουρισμό και επισκέπτες οι οποίοι θα τόνωναν την αγορά και τα καταστήματα. Χρειαζόμαστε «νέο αίμα». Χωρίς αυτό ο υπάρχων κόσμος θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στο κέντρο και το λιμάνι όπως εναλλάσσονται οι εποχές του χρόνου.
Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η πόλη και πρωτίστως η Δημοτική Αρχή. Δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται σχεδιασμός, μεθοδικότητα και βούληση. Το φυσικό κάλλος ως περιοχή το διαθέτουμε.
Ας ξεκινήσουμε επιτέλους την προσπάθεια…