Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ανακήρυξη του πηλού Αγίας Τριάδας ως Ιαματικού Φυσικού Πόρου



   Υπογράφηκε από την Υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά, η ανακήρυξη του πηλού Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, ως φυσικού ιαματικού πόρου, μετά από σειρά επαφών και αξιολόγησης από τις αρμόδιες επιτροπές.

   Ειδικότερα, μετά από αλληλογραφία και παράσταση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αν. Σκαρμούτσου στη Γενική Γραμματεία Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κατατέθηκε πλήρης φάκελος με επιπλέον στοιχεία τα οποία ήταν απαραίτητα για τον χαρακτηρισμό.
   Σε συνεργασία με το Γεωλογικό Πανεπιστήμιο Πατρών και τον καθηγητή Κ. Λαμπράκη, προχώρησε η έκδοση τοπογραφικού διαγράμματος ορισμού ζωνών προστασίας του φυσικού πόρου Πηλός Αγίας Τριάδας και η αποτύπωση της συγκεκριμένης περιοχής. Ο συγκεκριμένος φάκελος κατατέθηκε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου απ όπου και έλαβε θετική αξιολόγηση.
Παράλληλα δε, αναγνωρίσθηκε η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του πηλού στην Ελλάδα υπό αυτή τη μορφή, κατάλληλου για θεραπεία παθήσεων μυοσκελετικού, νευρικού και περιφερειακού αγγειακού συστήματος καθώς επίσης δερματικών και γυναικολογικών παθήσεων.
Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται η έκδοση και του αντίστοιχου ΦΕΚ.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος επισημαίνει πως «Ένας από τους βασικούς στόχους και επιδιώξεις της Δημοτικής αρχής υλοποιήθηκε. Η πολύτιμη αξία του ιαματικού πηλού των λουτρών της Αγίας Τριάδας είναι πλέον και επίσημα αναγνωρισμένη, προσφέροντας στον τόπο μας πολλαπλά οφέλη. Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τοποθετείται πλέον δυναμικά στο «χάρτη», ως προορισμός ιαματικού τουρισμού. Η ανακήρυξη του πηλού Αγίας Τριάδας ως Ιαματικού Φυσικού Πόρου, είναι το αποτέλεσμα  συστηματικής και μεθοδικής εργασίας, που χαρακτηρίσθηκε από επιτυχία, δημιουργώντας  ταυτόχρονα νέες αναπτυξιακές προοπτικές».