Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Αδελφοποίηση των Δήμων Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Κάσου



Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Κότσαλου, δημοτικών εκπροσώπων, φορέων αλλά και πλήθους κόσμου, υπογράφηκε την Τρίτη 4/4/2017 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο μεταξύ των Δημάρχων Νίκου Καραπάνου και Μαίρης Σορώτου –Τσανάκη, το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των Δήμων Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Κάσου.

Την εκδήλωση Αδελφοποίησης προλόγισε η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κυρία Σοφία Λαναρά, ενώ ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγαθάγγελος Κότσαλος ανέγνωσε τη σχετική απόφαση.
Καλωσορίζοντας τη Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δήμου Κάσου, ο Νίκος Καραπάνος μίλησε για τις κοινές ιστορικές μνήμες των δύο τόπων οι οποίοι βίωσαν ολοκαυτώματα κατά τους χρόνους της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και για τα κοινά σημεία της δραστηριότητας και του πολιτισμού που ανέπτυξαν, έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό τη ζωή γύρω από τη θάλασσα.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα στη Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δήμου Κάσου, αναφέρθηκε στο έργο της κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη, η οποία διετέλεσε κατά το παρελθόν Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε, η σημερινή δήμαρχος Κάσου κατά τη θητεία της στο νομό μας, άφησε μεταξύ άλλων στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό με την δημιουργία του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, αλλά και στην κοινωνία με την ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Νέων «Παναγία Ελεούσα».
Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αναφέρθηκε στην σημασία της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των ανθρώπων και των κοινωνιών τους, ενώ ακολούθως η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο Δήμων, τον αγώνα τους για Ελευθερία αλλά και το βαρύ τίμημα που τον συνόδευε. «Η Ιερά Πόλις και η ηρωική νήσος πρέπει να νιώσουν αδελφωμένες, στο όνομα της κοινής Πίστης, της κοινής Ιστορίας και των Θυσιών τους για τον ίδιο σκοπό…» κατέληξε στην ομιλία της η Δήμαρχος Κάσου.
Για την προσφορά της πρώην Νομάρχη  στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μίλησε επίσης ο δημιουργός του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Νίκος Κορδόσης, καθώς και η πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» κυρία Διονυσία Σαμαντά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης και την ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ συμμετείχε επίσης παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα της Κάσου.
Μετά την τελετή αδελφοποίησης, ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Βασίλη Τσικάρα «Έξοδος 1826».