Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους Πολωνούς Φιλέλληνες



Αφιερωμένη στους Πολωνούς Φιλέλληνες ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 7/4/2017, παρουσία της πρέσβειρας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κυρίας Anna Barbarzak.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δημήτρης Μπουσμπουρέλης, ενώ ακολούθως την κυρία Barbarzak και τους εκπροσώπους της Πολωνικής Πρεσβείας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Ο Νίκος Καραπάνος κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως τριάντα συνολικά Πολωνοί Φιλέλληνες ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Αρκετοί από αυτούς, συμμετείχαν στις πολιορκίες του Μεσολογγίου, ενώ έχοντας ως βάση την πόλη έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις άλλων περιοχών. Την ίδια ώρα, πολωνικές εφημερίδες της εποχής προέβαλλαν το ελληνικό ζήτημα κάνοντας ταυτόχρονα εκκλήσεις για την υποστήριξη του αγώνα. Παράλληλα, διακεκριμένοι Πολωνοί συγγραφείς και λογοτέχνες, δημοσίευαν κείμενα για τον ίδιο λόγο.

   Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας πως «…η ομόνοια, η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη, είναι ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τους λαούς του κόσμου σήμερα. Σχεδόν δύο αιώνες πριν, οι πρόγονοί μας έδειξαν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σύμφωνα με τις αξίες και τα οράματά τους για ένα δικαιότερο και ασφαλέστερο κόσμο. Να δημιουργήσουμε έργα ειρήνης και πολιτισμού, αποκηρύσσοντας τη βιαιότητα του πολέμου, της καταστροφής και της απώλειας».

   Η κυρία Anna Barbarzak ευχαρίστησε τον δήμο και το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για την τιμητική αλλά και την διατήρηση στον Κήπο των Ηρώων του μνημείου των Πολωνών Φιλελλήνων. Στο μεγαλύτερο δε μέρος της ομιλίας της  αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ του Πολωνικού και του Ελληνικού λαού, οι οποίες ενισχύονται παράλληλα και μέσα από την Ορθοδοξία.

    Αυτό άλλωστε ήταν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που εγκαινιάσθηκε αμέσως μετά, με τίτλο «Η Ορθοδοξία στην Πολωνία» που διοργανώθηκε από την Πολωνική Πρεσβεία και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.