Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ασπίδα προστασίας για όλα τα παιδιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



Μια κοινή προσπάθεια για την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και κατ’ επέκταση των οικογενειών που διαβιούν, ξεκινά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας μαζί με τον πρόεδρο του οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο, υπέγραψαν το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, όπως είχε αποφασιστεί από το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, δεσμευόμενοι να υλοποιήσουν τα εξής:
·         Να αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .
·         Να συνεργαστούν και να στηρίξουν το έργο και τις δράσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε περιφερειακή κλίμακα.
·         Να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες τους που χρήζουν στήριξης, μέσω των δράσεων που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και με την επέκταση τους.
«Θέλουμε να χτίσουμε μια ασπίδα προστασίας για όλα τα παιδιά. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση επηρεάζει αρνητικά τις περισσότερες οικογένειες με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων, καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν τόσο την λειτουργικότητα της οικογένειας, όσο και την υγιή ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα περιστατικά παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση, τα ασθενή παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε νοσοκομεία, καθώς και περιστατικά παιδιών σε κίνδυνο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά κατά αρμοδιότητα φορέων. Για αυτό και η Περιφέρειά μας προχωρά σε αυτή τη σημαντική συνεργασία, ώστε να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει στην χάραξη μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής. Προτεραιότητά μας είναι η συνεργασία με δεκάδες φορείς που προσφέρουν εθελοντικά προς το κοινό καλό. Ξεκινάμε μια σημαντική συνεργασία για έναν από τους πιο ευαίσθητους κρίκους, τα παιδιά μας και το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην ελπίδα που φέρνουν τα παιδιά και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιαννόπουλο για τη συνολική του προσφορά στην προστασία των παιδιών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε: «Σήμερα επιβεβαιώνουμε και εγγράφως την ουσιαστική δυνατότητα που έχουμε για να προσφέρουμε στα παιδιά και στις οικογένειές τους ό,τι μπορούμε. Να σταθούμε πιο ουσιαστικά απέναντι στα προβλήματα των παιδιών και στην πρόληψή τους, να τα προστατεύουμε από δυνάμεις που προσπαθούν να τα καπηλευτούν και παράλληλα να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά ανάγκης κινδύνου. Τα παιδιά είναι το παρόν και για να είναι καλά για το μέλλον, πρέπει να τους δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Χρειάζεται σύμπραξη δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».
Όπως επεσήμανε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος, «αυτή η συνεργασία αποφασίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι υπηρεσίες μας θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Προτεραιότητα για εμάς είναι να φθάσουμε και στις απομακρυσμένες περιοχές και στα πιο ορεινά χωριά της περιφέρειάς μας».

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφασίζουν να συνεργαστούν για την από κοινού προώθηση και υποστήριξη της κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής υγειάς παιδιών, τόσο στο πεδίο παρέμβασης, όσο και της προστασίας των παιδιών, αναλαμβάνουν την κοινή δέσμευση ότι θα προβούν σε μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες κατά αρμοδιότητα για την καλύτερη και πιο άμεση υποστήριξη των παιδιών και τέλος, αναλαμβάνουν να συνεργαστούν για τη δημιουργία δομών, με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα για τη λειτουργία Σπιτιού Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών στην περιοχή της Αχαΐας.


Τι δράσεις περιλαμβάνει το Σύμφωνο Συνεργασίας
Για την υλοποίηση της συνεργασίας ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στην διάθεση της Περιφέρειας:
·         την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
·         τις κινητές μονάδες: α) προληπτικής οδοντιατρικής ή/και παιδιατρικής, β) κινητή μονάδα προληπτικής οφθαλμιατρικής ή/και ωτορινολαρυγγολογίας και γ) τετραδύναμο κινητό πολυϊατρείο με την ονομασία «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
·         τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας και επιστημονικό προσωπικό (Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς).
Από κοινού οι δύο φορείς θα υλοποιήσουν, μεταξύ άλλων:
·         Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής με τις τρεις Κινητές Ιατρικές  Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής
·         Διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες α’βάθμιας και β’βάθμιας εκπαίδευσης.
·         Διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης μαθητών πρώτης σχολικής ηλικίας (νηπιαγωγεία) για θέματα σχετικά με την εξαφάνιση και την ενδοοσχολικη βία.
·         Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επαγγελματιών και φοιτητών για την παιδική προστασία και την αποκατάσταση παιδιών σε κίνδυνο
·         Οργάνωση εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης και την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

·         Δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών.