Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Με υπαιτιότητα του Δήμου χάνεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών;





Έχουμε μήνες τώρα, ως «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» αναδείξει το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα στις 21-10-2016. Τονίζαμε δε μετ’ επιτάσεως – τόσο μέσω των ΜΜΕ όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο – ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και ειδικά ο Δήμος, για την ενεργοποίηση των πάγιων διατάξεων για την αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά την οποία συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων) και την κεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων) ούτως ώστε οι ανωτέρω εισφορές να εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της 6μηνης αναστολής.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, ενδεχομένως από αμέλεια ή άγνοια, μέχρι τις 10-4-2017 δεν απέστειλε έγγραφο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για ρυθμίσεις οφειλών προς όλα τα ταμεία του Δημοσίου και ως εκ τούτου η σχετική ρύθμιση – η οποία απαιτεί απόφαση από την αρμόδια Υπουργό Οικονομικών κα Αικατερίνη Παπανάτσιου – να μην έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, δηλαδή δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης!
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι στην πράξη πλέον δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τις χάσουν χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες, με υπαιτιότητα κυρίως του διευρυμένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.  
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

ΥΓ1: Για του λόγου το αληθές, ας ρίξει κάποιος μια ματιά στο ΦΕΚ 1108/Β/31-3-2017 που αφορά αντίστοιχη διαδικασία στον Δήμο Πύργου.


ΥΓ2: Και βέβαια το ενδιαφέρον σας ήταν έντονο μόνο για τις συνεχείς έκτακτες χρηματοδοτήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία για τον Δήμο και που να περισσέψει χρόνος ενδιαφέροντος για τους χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες που επλήγησαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στις 21-10-2016…