Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Επετειακή Εκδήλωση «Να ζη το Μεσολόγγι»!


Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, την Τετάρτη 5 Απριλίου, επετειακή εκδήλωση για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, ενταγμένη στις Εορτές Εξόδου 2017.

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ/τάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, οι νέοι της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Να ζη το Μεσολόγγι», ενώ η χορωδία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως Πατρών απέδωσε μελωποιημένα αποσπάσματα από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Προηγήθηκε ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για την πρόσκληση, ενώ με τον πατριωτικό και λυρικό του λόγο καθήλωσε το πλήθος του ακροατηρίου. Μίλησε για την ανεπανάληπτη Θυσία, την ιστορική Δόξα και τον επάξιο Ύμνο του Μεσολογγίου, τονίζοντας ότι:
« Άγγελοι έγραψαν για το Μεσολόγγι που «δόξα’ χει η μαύρη πέτρα του και το ξερό χορτάρι» (Σολωμός). Γι’ αυτό και έχει τόση γλύκα η γεύση της ιστορίας του. Γι’ αυτό και δίδει την δική της πνοή και ανάσα σε όσους μέσα σε δύσκολες εποχές τρέφουν λογισμούς απέλπιδες, για την μάνα την μεγαλόψυχη στον πόνο και στο δάκρυ.
» Το Μεσολόγγι είναι το ιερό ηφαίστειο από το οποίο, μετά από την φοβερή έκρηξη της λευτεριάς, ξεχύθηκε η ιερά λάβα που έκρυβε η Ελλάδα, αιώνες στα σπλάχνα της… Ποτέ τόπος δεν θα υμνηθή σαν το Μεσολόγγι.  Αλλά και ποτέ τόπος δεν θα διδάξη αρετή και τόλμη, ιδανικά και πίστη στο Θεό και σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, όσο αυτή η αγγελοσκέπαστη γη και πόλη της Ελλάδος».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μίλησε επίσης για την αξία της Θυσίας της Εξόδου του Μεσολογγίου, ως το παράδειγμα για τη σύγχρονη κοινωνία μας, τονίζοντας πως «αυτή η πόλη είναι και  έμπνευση για την έξοδο από τα φοβερά δεινά και τα φρικτά αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε, ως μη ώφελεν, εγκλωβισμένοι.  Όποιος ποθεί πραγματικά την λευτεριά και την λύτρωση από όποια μορφή δουλείας, εξέρχεται από το είναι του, ξεπερνά τον εαυτό του, ίπταται, προσλαμβάνεται από τους αγγέλους, μεθίσταται για να ζήση…»!
Το Μεσολόγγι, είπε ο Μητροπολίτης Πατρών, «είναι η αιματωμένη, ιστορική Άγια Τράπεζα της λευτεριάς της Ελλάδος. Γι’ αυτό και το Μυστήριο αυτής της θυσίας των Μεσολογγιτών, βιώνεται με σιωπή και προσευχή».
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος αναφέρθηκε στην αξία και την σπουδαιότητα της ενασχόλησης των νέων με τη παράδοση και τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό, που δίνει σε όλους σήμερα αισιοδοξία και ελπίδα. Επίσης ευχαρίστησε τόσο τον Σεβ/το Ποιμενάρχη μας για την άψογη συνεργασία στην διοργάνωση των Εορτών Εξόδου, όσο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών και τους συνεργάτες του για την συμμετοχή και την παρουσίαση της εκδηλώσεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Πατρών για την ομιλία του, αλλά και τους συνεργάτες του και όλους όσους κοπίασαν για την προετοιμασία και την αρίστη παρουσίαση. Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας των Εξοδιτών και προέτρεψε τους παρισταμένους να αντλήσουν μηνύματα φιλοπατρίας από «την τόσο πετυχημένη θεατρική παράσταση που αναζωπυρώνει το εθνικό φρόνημα», ζωντανεύοντας την πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Τόνισε πως σ’ αυτή την παράσταση «που μας έκανε να νοιώσουμε πραγματικά Έλληνες και Μεσολογγίτες, έπρεπε να είναι παρόντες όλοι εκείνοι που αμφισβητούν την γνησιότητα του 1821… να πάρουν μάθημα από τους λεβέντες νέους και νέες που μας δίδαξαν πως εδώ είναι Ελλάδα και δεν σκλαβώνεται η Ελλάδα!»


Τον γενικό συντονισμό από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών είχαν ο υπεύθυνος Νεότητος πανοσ/τος αρχιμ. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος και ο διάκονος Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος.   Η εισαγωγική αναφορά στο θέμα της εκδηλώσεως και η παρουσίαση έγινε από τον φιλόλογο κ. Νικόλαο Ράπτη