Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Μικρά... από τον "Σκοτεινό"

Τι γίνεται με την μαρίνα;

Καθώς φτιάχνει ο καιρός, ανεβαίνει η θερμοκρασία και  πλησιάζει το καλοκαίρι όλο και περισσότεροι δημότες αναρωτιούνται : «τι γίνεται με την μαρίνα;». Δυστυχώς απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε αφού δεν υπάρχει τίποτα νεότερο και φαίνεται ότι το θέμα έχει βαλτώσει. Όλοι τηρούν σιγήν ιχθύος!
Αυτό βέβαια που ξεπερνά τα όρια είναι η πρωτοφανής αδράνεια του αρμόδιου υπουργείου Τουρισμού, το οποίο παρόλο που η σύμβαση με την υπάρχουσα εταιρία «Μαρίνα Μεσολόγγι» έληξε από τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι…
Όσο για την Δημοτική Αρχή που δεν κατάφερε τίποτα ουσιαστικό μέχρι σήμερα με την παρουσία της στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που διαχειρίζεται την μαρίνα , μάλλον στρέφει το βλέμμα της αλλού, αφού οι φήμες που κυκλοφορούν τελευταία κάνουν λόγο για κλείσιμο μεγάλης συμφωνίας με επίκεντρο το λιμάνι, με επιχειρηματία ορμώμενο εξ’ Αστακού που δραστηριοποιείται στην αλλοδαπή.
Τι ακριβώς συμφωνία είναι αυτή δεν το γνωρίζουμε μιας και όπως λέει ο Δήμαρχος : «οι μεγάλες συμφωνίες ποτέ δεν ανακοινώνονται δημόσια!». Να σημειώσουμε βέβαια ότι οι μεγάλες συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματιών σαφώς και δεν ανακοινώνονται δημόσια, όταν όμως αυτές αφορούν το δημόσιο συμφέρον όχι μόνο πρέπει να ανακοινώνονται αλλά και να «χύνεται» άπλετο φως σε κάθε πτυχή τους…αρκεί ο μόνιμος προσανατολισμός να παραμένει το όφελος του συνόλου και όχι το ίδιον, ατομικό και ιδιαίτερο όφελος ενός ή της «παρέας» του ενός!
Αξία μόνιμη και διαρκής το σύνολο! Όχι η μονάδα!

***

Μεσολόγγι και φυσικό αέριο

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ένταξή της στο επίσημο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. (ΔΕΔΑ) για την πενταετία από το 2017 έως και το 2021. Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πρόσβαση σε φθηνούς ενεργειακούς πόρους που είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον αποτελεί την βάση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής. Δυστυχώς όμως όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν το Μεσολόγγι βρίσκεται και πάλι έξω από τον μεγάλο αυτό στρατηγικής σημασίας σχεδιασμό παρόλο που οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου φθάνουν στα όρια του Δήμου.
Τη σχετική μελέτη για την διέλευση του φυσικού αερίου εκπόνησαν τα τεχνικά επιμελητήρια Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας τα οποία δεν συμπεριέλαβαν το Μεσολόγγι. Γιατί άραγε; Η Δημοτική Αρχή τι έκανε;  Στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με την Μόνιμη Επιτροπή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας τέθηκε προς συζήτηση το θέμα; Ή μήπως αυτά είναι «ψιλά γράμματα» και δεν ασχολούμαστε; Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν η πόλη δεν αντιδράσει άμεσα και οργανωμένα θα χάσει άλλη μια ευκαιρία και τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση λόγω του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος και του υψηλού κόστους λειτουργίας των υποδομών της… 


                                                                                                                                                                                                       Ο Σκοτεινός