Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης ευχαριστούν όλους όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική αγρυπνία του Μαραθωνίου Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης


Χάρτινα φαναράκια οδηγούσαν τα βήματα στο ξέφωτο του Τύμβου. Στο οριακό ημίφως όπου το λαμπρό μάρμαρο έσμιγε με τα σκοτάδια του Κήπου, αριστερά, φωνές εξιστορούσαν μια ιστορία παλιά, αλλά τόσο ζωντανή, τόσο δική μας.

67 αναγνώστες, προσκυνητές στον Τύμβο των Ηρώων, διάβασαν 40 διαφορετικά κείμενα σε έναν εξάωρο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης. Ακούστηκαν η Απόφαση της Εξόδου, επιστολές του Ανδρέα Μιαούλη και της Φρουράς του Μεσολογγίου, αλληλογραφία του Μπάιρον και ποιήματα του Σολωμού, του Παλαμά και του Ουγκό, ιστορικές αφηγήσεις από τους Νικόλα Κασομούλη, Αύγουστο Φαμπρ, Δημήτρη Φωτιάδη, Κυριάκο Σιμόπουλο, Γιάννη Μακρή και λογοτεχνικές αφηγήσεις από την Ακακία Κορδόση, τον Ισίδωρο Ζουργό, την Ελένη Χωρεάνθη, την Ελένη Κακουλίδη, τον Νίκο Καραλή. Αγόρια και κορίτσια, μαθητές και οι δάσκαλοί τους, απόγονοι και ποιητές, τοπικοί άρχοντες και απλοί δημότες, Μεσολογγίτες και Μποχωρίτες, Γαλατιώτες και Αγρινιώτες, Έλληνες αλλά και Γάλλοι, οι φορείς του τιμημένου παρελθόντος και οι συνεχιστές της νέας γενιάς συμμετείχαν σε μια συγκινητική αγρυπνία στον Κήπο των Ηρώων την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, από τις εννέα το βράδυ ως τις τρεις το ξημέρωμα του Σαββάτου 1 Απριλίου.
Οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης ρίξαμε την ιδέα, μα η υλοποίησή της οφείλεται σε όλους αυτούς οι οποίοι, με αμελητέες αποχωρήσεις, υπέφεραν τη δοκιμασία του ψύχους της τελευταίας βραδιάς του Μαρτίου και περίμεναν με υπομονή τη σειρά τους για να διαβάσουν αλλά και να ακούσουν. Ήταν η δική τους μικρή «θυσία», αντίδωρο στη μνήμη των Εξοδιτών. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου, του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Μεσολογγίου και του Λυκείου Ευηνοχωρίου, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ι. Π. Μεσολογγίου και τη Βυρωνική Εταιρεία.
Ευχαριστούμε τον Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που ενέταξε τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης στο Πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου 2017, τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δημήτρη Μπουσμπουρέλη, ο οποίος με πολύ ενθουσιασμό αγκάλιασε την ιδέα, και την αντιπρόεδρο Σοφία Λαναρά, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση του Μαραθωνίου Ανάγνωσης.
Οι γραμματείς του Πνευματικού Κέντρου Ντίνα Παπαγεωργίου και Αγγελική Συροκώστα διευθέτησαν με προθυμία όλα τα πρακτικά ζητήματα, οι Saltsinistas, ιδιαιτέρως η Κύρα Παπανικολάου, η Ευαγγελία Ντρούκα και η Αγγελική Ματσαϊδώνη, συνεργάστηκαν στην προετοιμασία του χώρου, ο Γιώργος Παγούρας και ο Κώστας Βλαχογιάννης ανέλαβαν με ζήλο την τεχνική υποστήριξη του Μαραθωνίου Ανάγνωσης και τα τοπικά ΜΜΕ στήριξαν με θέρμη την προσπάθεια όλων. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Μικρή φιλοδοξία μας προετοιμάζοντας τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης ήταν η Έξοδος, αυτό το καθοριστικό για την Επανάσταση και την ελληνική ιστορία γεγονός του 1826, το καθοριστικό για την πόλη του Μεσολογγίου και την ταυτότητά της, να έρθει πιο κοντά μας. Τυλιγμένο σε λέξεις που συγκλονίζουν –θυσία, ηρωισμός, μεγαλείο– παραμένει σε μια απόσταση δέους και με τα χρόνια έχει μεταβληθεί στο ανυπέρβλητο γεγονός που μας καθηλώνει στο παρελθόν. Μέσα από τα κείμενα που οι αναγνώστες οι ίδιοι πρότειναν, αναδείχθηκε η εποχή και η καθημερινότητα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το περιβάλλον, οι συνθήκες, η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων από τα οποία προέκυψε η Έξοδος. Η θυσία της Εξόδου έγινε λίγο πιο οικεία, ένα γεγονός το οποίο δεν τιμούμε από απόσταση αλλά κουβαλούμε μέσα μας και τιμούμε κάθε μέρα με το να ζούμε στο Μεσολόγγι του παρόντος λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις, όπως οι Εξοδίτες, για το μέλλον.

Σύντομα, τα κείμενα που αναγνώστηκαν θα βρίσκονται σε φάκελο στη Βάλβειο Βιβλιοθήκη για όσους ενδιαφέρονται να τα διαβάσουν κατ’ ιδίαν και να τα μελετήσουν.
Για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις αναγνώσεις, ηχογραφημένα αποσπάσματα του Μαραθωνίου Ανάγνωσης θα ακουστούν τις επόμενες ημέρες στη διάρκεια του προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ι. Π. Μεσολογγίου αλλά και στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ταξίδια στις βιβλιοθήκες του κόσμου» των Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ.


Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης