Κυριακή 9 Απριλίου 2017

191η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου


Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου, με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια τίμησε κι εφέτος την 191η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, μια από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων.

Το πρωί του Σαββάτου στην Πινακοθήκη του Δήμου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος υποδέχθηκε τους Πρεσβευτές και εκπροσώπους Πρεσβειών από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Αυστρία, τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου Schofflisdorf, τους εκπροσώπους των Δήμων Μόρφου και Αμμοχώστου, καθώς επίσης εκπροσώπους δήμων της χώρας.
Μετά την επίσημη υποδοχή, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Φιλελλήνων και στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων. Αμέσως μετά, η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Τίμιος Σταυρός Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών,  μεταφέρθηκαν με τιμές στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ,  Λόρδου Βύρωνα και Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών.
Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε η πένθιμη λιτανευτική πομπή τιμής στους πεσόντες της Εξόδου, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό προς τον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου. Προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.   Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου που φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Πολωνίας ως η τιμώμενη χώρα, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, των αδελφοποιημένων Δήμων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του 71ου Δρόμου Θυσίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.
Τέλος, πολύ συγκίνηση προκάλεσε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, που έγινε με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 191ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων κορυφώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκoπίου Παυλοπούλου, ενώ στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου, ξεκίνησε η ιερά Λιτανευτική Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.
Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας, των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των μελών της Βουλής των Ελλήνων, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.
Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού  Στρατού. Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Πολωνία.
Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων  τε  και  Φιλελλήνων».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ επέστρεψαν με λιτανευτική πομπή, από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.